De Luchtschorpioen

Luchtschorpioen

De Luchtschorpioen is een snel vliegtuig. Als het goed gevouwen is kan het vliegtuig een lange afstand afleggen in een rechte lijn. Het is leuk om te experimenteren met de stand van de vleugels en staart.

De les Luchtschorpioen is geschikt voor groep 7/8. Het is een klassikale opdracht waarbij de groepsleerkracht fungeert als assistent. Voor deze opdracht hebben we nodig: A4 papier, plakband, balpen, liniaal / geodriehoek, een schaar en het werkblad.

De opdracht wordt gesplitst in 3 lessen van 60 min.

In de eerste les besteed ik aandacht aan de theorie van het vliegprincipe. Door middel van een aantal proefjes laat ik de leerlingen kennismaken met de lucht om ons heen, luchtdruk en luchtstroming. Bijv.. de racket ballon: We laten een ballon aan een strak gespannen touwtje door de klas vliegen. Aan het eind van deze les maken we een draaivleugel: een heel simpel gemaakt vliegend object van papier, dat draaiend vliegt.

In de tweede les gaan we de luchtschorpioen maken. De leerlingen krijgen een werkblad waarop stap voor stap met plaatjes en tekst staat uitgelegd hoe ze te werk moeten gaan. Belangrijk bij deze opdracht is dat ze secuur werken en zorgvuldig lezen. Hoe preciezer er wordt gewerkt hoe beter het vliegtuigje straks vliegt.

In de laatste les gaan we de vliegtuigen testen en kijken hoe we de vlucht kunnen beïnvloeden. De opgooi blijkt ook erg belangrijk! Als afsluiting houden we een vliegwedstrijd, hierdoor worden kinderen extra uitgedaagd om netjes te werken. Bijvoorbeeld de jongens tegen de meisjes. Alle jongens zoeken met elkaar uit welk vliegtuig van hen de langste afstand legt. Dit doen de meisjes ook onder elkaar. We spreken af wat we gaan meten en hoe we dat gaan doen? Tijd, afstand? Daarna volgt de wedstrijd!

Deze opdracht is heel leuk te combineren met de Vrije Zwever. Het zijn 2 verschillende vliegtuigjes en het is interessant om de verschillende vluchten met elkaar te vergelijken.

Raakvlak kerndoelen 42 en 44:

  • Kracht: Lucht oefent kracht uit
  • Relatie vorm en functie
  • Meten en meetkunde