Kralen maken en Kettelen

Kralen maken en Kettelen

Ik vind het mooi om kinderen te laten ervaren wat je allemaal kunt maken van 'oud' papier.

In deze les leren ze kralen maken van tijdschriften, kranten, wc-rolletjes, eierdozen, enz. Met behang plaksel kun je bijv. rolletjes maken van papier of er zelfs een soort boetseer materiaal van maken. Heel leuk om mee te experimenteren.

Uiteindelijk maken we van de kralen een ketting met gebruik van ijzerdraad. Leerlingen werken hierbij met verschillende tangetjes.

Deze les is geschikt voor groep 6/7/8. Het is een klassikale opdracht waarbij de groepsleerkracht fungeert als assistent. Voor deze opdracht hebben we nodig: verschillende soorten rest papier, behang plaksel, sateprikkers, lak, verzilverd ijzerdraad, rondbektangen, kniptangen en de bijbehorende werkbladen.

De opdracht bestaat uit minstens 2 lessen, eventueel 3.

In de eerste les gaan de leerlingen kralen maken. Iedere kraal wordt om een prikker heen gedraait en droogt aan de prikker. Ik laat de leerlingen experimenteren met de materialen. Let op kleuren, vormen en combinaties (groot/klein, bont/sober). De leerlingen kunnen voorbeelden zien op het werkblad.

Als de kralen goed gedroogd zijn, na een paar dagen, kunnen ze worden afgelakt. Hierdoor krijgen ze een mooie glans maar het materiaal blijft zichtbaar.

In de tweede les gaan we de kralen met elkaar verbinden. Van ijzerdraad maken we een staafje waaraan we met behulp van een rondbektang aan beide zijde een mooi rond ringetje maken. De kraal komt aan het staafje en de ringetjes haken in elkaar. Hierdoor ontstaat een ketting. De leerlingen kunnen zelfstandig werken met behulp van het werkblad.

Dit is een opdracht met een prachtig resultaat. Een heel bijzonder kado voor moederdag bijvoorbeeld.

Raakvlak kerndoelen 42 en 45:

  • constructies
  • verbindingen
  • materiaalgebruik
  • gebruik van gereedschap